• +420 541 232 700 |
  • Lelekovice 866, 664 31 |
  • Otevírací doba: Pondělí-Pátek 8.00-16.00
EN CS

Bezpečnost domácích zvířat pomocí trávníkových hnojiv

V posledních letech se často setkáváme s dotazy na problematiku aplikace různých produktů na travnaté plochy a jejich dopadů na domácí zvířata. Proto jsme převzali článek našeho dodavatele britské firmy GreenBest Ltd. prezentovaný paní Daisy Lacey, která se touto problematikou ve firmě dlohodobě zabývá. 

Bezpečnost domácích zvířat pomocí trávníkových hnojiv

Napsala Daisy Lacey dne 25. srpna 2023

Domácí mazlíčci jsou milovanými členy rodiny, proto je důležité zajistit jejich bezpečnost při používání trávníkových hnojiv. Zatímco hnojiva mohou pomoci podpořit svěží a zdravý trávník, mohou také představovat riziko pro domácí mazlíčky, pokud se nepoužívají správně.

Bezpečnost trávníkových hnojiv pro domácí mazlíčky do značné míry závisí na konkrétním typu použitého hnojiva a na dotyčných zvířatech. Některá hnojiva obsahují chemikálie, které mohou být škodlivé při požití nebo při kontaktu s domácími zvířaty. Například dusík a fosfor, které se běžně vyskytují v hnojivech, mohou způsobit zvracení, průjem a další zažívací potíže u domácích zvířat, pokud jsou požity ve velkém množství. Organická hnojiva jsou naproti tomu vyrobena z přírodních materiálů a jsou obecně považována za bezpečnější pro domácí mazlíčky.
Zajistěte bezpečnost domácích zvířat podle pokynů bez ohledu na druh použitého hnojiva je nezbytné jej používat správně a podle pokynů výrobce. To zahrnuje aplikaci hnojiva v doporučené dávce, zavlažování trávníku po aplikaci a držení domácích zvířat mimo ošetřovanou plochu, dokud tráva nezaschne.

Všechna hnojiva doporučujeme aplikovat v množství uvedeném na etiketě produktu. Granulovaná hnojiva po aplikaci představují pro psy a kočky malé riziko, protože nebudou schopni sníst dostatečné množství produktu, aby jim ublížili. Tekutá hnojiva však mohou způsobit podráždění pokožky. Obzvláště pokud je zvířeti dovoleno chodit po trávníku, dokud je ještě mokrý po aplikaci.

Domácí zvířata, která se pasou na trávě, jako jsou morčata a králíci, může být nutné vyloučit z oblastí ošetřovaných granulovanými hnojivy. Tato domácí zvířata by měla být vyloučena z oblastí ošetřovaných pesticidy, herbicidy a tekutými hnojivy obsahujícími železo.

Hnojiva by se neměla aplikovat na místa, kde se pasou kuřata, kachny a husy. Je to proto, že je pravděpodobné, že pohltí přiměřeně velké množství granulí, protože si je spletou se semeny nebo drtí.

Zkontrolujte štítky produktů a bezpečnostní informace  

Zdravotní a bezpečnostní varování musí být ze zákona na etiketách výrobků. Další informace o rizicích naleznete v bezpečnostním listu produktu (MSDS). Pro naše značkové řady jsou tyto datové listy k dispozici ke stažení z našich webových stránek a zákaznického portálu. Pokud se vyrábí hnojivo na míru, obraťte se na svého manažera pro MSDS, který požadujete.

Další opatření pro bezpečnost domácích zvířat

Kromě následujících pokynů existuje několik dalších kroků, které mohou majitelé zvířat a zahradní profesionálové podniknout, aby zajistili bezpečnost zvířat při používání trávníkových hnojiv. Tyto zahrnují:

1.    Držte domácí zvířata během aplikace uvnitř nebo v oddělené části dvora: Domácí zvířata by se měla během aplikace hnojiva a alespoň 24 hodin po aplikaci držet mimo ošetřovanou oblast.
2.    Zavlažování trávníku po aplikaci: Zavlažování trávníku po aplikaci může pomoci zředit jakékoli chemikálie v hnojivu a snížit riziko kontaktu s domácími zvířaty. Pokud trávník nelze zalévat, bude stejně dobře fungovat i smytí přípravku deštěm.
3.    Správně skladujte hnojiva: Hnojiva by měla být skladována na bezpečném místě, kde k nim domácí zvířata nemají přístup. To zahrnuje jejich uchovávání v původních nádobách a jejich skladování mimo dosah. Profesionální zahradníci by se měli ujistit, že nikdy nenechávají domácí mazlíčky vstupovat do skladovacích prostor jejich vozidel.
4.    Odstraňte veškeré rozlité nebo přebytečné hnojivo: Pokud na trávníku zůstane nějaké rozlité hnojivo nebo přebytečné hnojivo, je třeba jej neprodleně vyčistit, aby se snížilo riziko kontaktu s domácími zvířaty.

Závěrem lze říci, že trávníková hnojiva lze bezpečně používat u domácích zvířat, pokud jsou přijata správná opatření. Je důležité vybrat správný typ hnojiva a správně ho používat, stejně jako podniknout další kroky k zajištění bezpečnosti domácích zvířat během aplikace a po ní. Dodržováním těchto pokynů mohou majitelé domácích mazlíčků a technici pomoci zajistit, aby naši chlupatí přátelé zůstali šťastní a zdraví a zároveň si užívali krásný, svěží trávník.

Převzato z: www.greenbest.co.uk 
 

Pes

Kočka

Slepice

Králík

Comment

Komentáře (0)