• +420 541 232 700 |
  • Lelekovice 866, 664 31 |
  • Otevírací doba: Pondělí-Pátek 8.00-16.00
EN CS

Pro produkty Pireco je důležitá půdní rovnováha

Půdní rovnováha: rovnováha mezi protichůdnými silami

Protiklad →→ Neutralizace

Synergie →→ Spolupráce

 
Rovnováha je popsána jako: „stav rovnováhy mezi protichůdnými silami“. Mulderova tabulka ukazuje, že koordinace nutričních prvků za účelem dosažení harmonie může být docela náročná. Některé prvky působí proti sobě, jiné se navzájem posilují.

"Rovnováha mezi nepřátelskými silami"

V rámci vize Pireco je důležitá rovnováha. Bereme to v úvahu s:
Složení našich produktů: jaké bylinky musíme kombinovat, v jakých kombinacích a v jakých koncentracích.
Chemické složení půdy: pH, CEC (sorpční komplex) a dostupné prvky, tzv. abiotické neboli neživé faktory.
Biotické faktory: vzájemné vlivy všech živých organismů.
Struktura půdy: propustnost půdy.
Biologie, chemie a struktura jsou všechny důležité. Lze však mezi těmito faktory rozlišit pořadí?

Začněte se základy

Pokud stavíte dům, začněte se základy. Co je základem zdravého růstu rostlin? Mnozí řeknou, že biologie musí být v pořádku, a ano, právě zde je biologie nesmírně důležitá. Ale biologie, bakterie, houby a další organismy potřebují místo k životu. Jinými slovy: struktura půdy musí obsahovat dostatek kyslíku pro nějakou formu životaschopnosti půdního života. Jak získat dostatek kyslíku v půdě nebo jak se vyvine dobrá půdní struktura?

 

Půda x nadzemní část

Struktura                                                                                                                                                                    

Struktura začíná rovnováhou prvků v půdě. Komplex jíl-humus neboli kationtová výměnná kapacita (CEC) je záporně nabitý a schopný vázat kladné ionty. Zde lze uvést ideální procento. Ideální míra obsazenosti jílového humusového komplexu (CEC) je 60-70 % vápníku, 10-20 % hořčíku a 2-5 % draslíku. Výsledkem je, že vždy existuje 10 % prostoru, který lze naplnit vodíkem. Vodík určuje pH půdy a zajišťuje dostupnost živin, včetně mnoha důležitých stopových prvků, pro plodinu.
 
Vápník-hořčík

Poměr vápník-hořčík je velmi důležitý v dobře vyvážené půdě. Kladně nabité částice hořčíku se obklopují vodou v půdě, vápník toto nedělá. Zejména na sušších písčitých půdách může více hořčíku pomoci zadržovat vodu. Na těžších půdách může dobrý obsah vápníku pozitivně ovlivnit strukturu. Správný poměr mezi vápníkem a hořčíkem přispívá k vytvoření akomodace pro život v půdě.
Chcete-li určit míru obsazení v jílovitém humusovém komplexu a jaké kroky musíme podniknout k nápravě nerovnováhy, musíte začít s dobrým vzorkem půdy. Pireco používá Kinsey-Albrechtovu metodu. Tato metoda názorně ukazuje obsazení jílového humusového komplexu s možnou korekcí do vyrovnanějšího stavu. Touto metodou postavíme dům vhodný pro půdní život.

Správné pořadí je pak:

Oprava „chemického“ složení půdy ⇒ Struktura půdy je uvedena do pořádku a proto ⇒ Biologie nebo půdní život má domov, ve kterém žije.
Roli hraje samozřejmě více faktorů, ale poselství zní: „rovnováha ve všech aspektech“ Pro Pireco je rovnováha a přírodní systémy velmi důležité. Takto vyvíjíme naše produkty a tímto způsobem spolupracujeme s pěstitelem na podpoře a optimalizaci přirozené regenerační schopnosti půdy a plodin.

Comment

Komentáře (0)